Dolgu ve Kanal Tedavisi
20 Mart 2024

DİŞ ÇÜRÜKLERİ

Ağız boşluğunda bulunan bakteriler, alınan birçok gıda ile birlikte ağızda asitlerin oluşmasına neden olur. Bu asidik ortam diş dokusunu çözerek diş yüzeyinin bozulmasına böylece çürük oluşumunun başlamasına sebep olur.

Tükürük doğal bir savunma mekanizmasıdır. Tükürük akışını azaltan hastalıklar veya ilaçlar çürük oluşumunu hızlandırır. Tükürük akışını artıran ve asiditeyi düzenleyen “ksilitol” içeren şekersiz sakızlar çürük oluşumunu önlemeye yardımcı olmaktadır. Tükürük akışını azaltan hastalıklar veya ilaçlar çürük oluşumunu hızlandırır. Tükürük akışını artıran ve asiditeyi düzenleyen “ksilitol” içeren şekersiz sakızlar çürük oluşumunu önlemeye yardımcı olmaktadır.

DİŞ ÇÜRÜĞÜNÜN TEDAVİSİ

Dişlerdeki çürük dokusu lokal anestezi altında temizlendikten sonra bu bölge, diş ve çevre dokularla uyumlu özel dolgu maddeleri ile doldurulur. Özellikle dişte çok derin çürük varsa bu hastalarda dolgu yapıldıktan sonra bir süre hassasiyet olması normaldir.

KANAL TEDAVİSİ

Çürüğün, dişin pulpa dokusuna kadar ilerlediği durumlarda yapılan tedavi yöntemidir. Kanal tedavisi sırasında dişin sinir dokusu çıkarılır, bu boşluk kanal dolgu maddesiyle doldurulur. Üzerine dişin dolgusu yapılır. Çok fazla madde kaybı olan dişlerde diş hekimi dişin kaplanmasına (kron yapılmasına) karar verebilir.

Kanal tedavisi yapılmazsa, bakteriler kök ucuna kadar ilerleyerek bu kısımda iltihap oluşturabilir. Buna uykudan uyandıran şiddetli ağrı ve / veya apse tablosu eşlik edebilir. Diş tedavi edilmezse kısa zamanda kaybedilebilir.