Diş Eti Hastalıkları
20 Mart 2024

Düzgün temizlenmeyen dişlerin veya protezlerin üzerinde ve aralarında biriken yiyecek artıkları bakteri üretir. Diş çürükleri ve diş eti iltihabının temel sorumlusu olan bakteri plağı denilen bu birikintiler, zamanla tükürükteki minerallerin çökelmesi sonucu diş taşlarını oluşturur. Diş eti iltihabının ilk belirtisi diş eti kanamasıdır. Diş eti iltihabı ilerledikçe; diş etlerinde renk ve şekil bozuklukları, ağız kokusu, dişlerde sallanma ve hatta diş kayıpları meydana gelebilir. Diş eti iltihabı, diş çürüklerinden daha fazla diş kaybına neden olmaktadır. Sağlıklı bir diş eti açık pembe renkte, portakal kabuğu benzeri parlak-pütürlü bir görünümde olup diş ve kemiğe sıkıca yapışıktır.

Diş Eti Hastalığının Belirtileri:

İlk ve en önemli belirti dişeti kanamasıdır.

Sağlıklı bir dişetinde kanama olmaz!

Diş etlerinde;

*Şişlik, kızarıklık, çekilme ve çekilmeye bağlı açığa çıkan kök yüzeylerinde hassasiyet varsa,

*Dişler arasında veya diş eti kenarlarında; diş taşlarına bağlı olarak siyah alanlar görülüyorsa,

*Diş-diş eti arasından iltihap geliyorsa,

*Dişlerde uzama, sallanma ve dişler arasında açılmalar varsa,

*Ağızda sürekli kötü koku ve kötü tat hissi var ise geç kalmadan bir diş hekimine muayene olunmalıdır.

Hamilelik sırasındaki hormonal değişimler, diş etlerinin bakteri plağına karşı daha duyarlı ve daha kırmızı hale gelmesine neden olur. Ağızda mevcut olan erken safhadaki bir diş eti hastalığı özellikle hamilelik döneminde daha da şiddetlenebilir.

Diş eti hastalıklarından nasıl korunulabilir?

Dişlerinizi hayat boyu sağlıklı bir şekilde ağızda tutmak için; her gün düzenli olarak diş fırçalama ve diş ipi kullanımı ile bakteri plağının dişlerden uzaklaştırılması gerekmektedir. Yeterli bir ağız bakımı ile başlangıç düzeyindeki diş eti hastalığı, kanama, renk ve şekil bozuklukları düzelebilir.

Ayrıca düzenli diş hekimi kontrolünü yaptırmanız oldukça önemlidir. Diş hekiminin yaptığı diş taşı temizliği; diş fırçası ve diş ipi ile yeterli temizleyemediğiniz bölgelerdeki sertleşmiş diş taşlarının ortamdan uzaklaştırılmasını sağlar. Bu tedavilerin uygulanması sırasında diş etlerinde kanama ve sonrasında dişlerde hassasiyet olması olağandır.
Temizlenmeyen diş taşları; diş eti çekilmesine, dişlerin arasının açılmasına ve diş kaybına sebep olur.