Hamilelerde Ağız ve Diş Sağlığı
20 Mart 2024

Hamilelik döneminde tükürükteki asit miktarı artmakta ve dişler çürümeye yatkın hale gelmektedir. İlk aylarda görülebilen kusma sonrasında, gebelerin ağız hijyenine dikkat etmemesi de çürük riskini artırmaktadır. Bunun için dişetlerinde sorun olan anne adayları ağız hijyenine daha çok dikkat etmelidir, aksi takdirde hormonal değişime bağlı olarak dişeti sorunları artar. Dişetleri kanayan anne adayları ise dişlerini fırçalamaktan kaçınabilir. Bu durum, dişlerde daha fazla bakteri birikmesine, dişetlerinde şişliğe, kızarıklığa ve daha çok kanamaya neden olur. Hamileliğin erken safhalarında hormonal değişimlerle birlikte dişetlerinde şişlikler, kızarıklıklar gözlenebilir. Bu şekildeki dişeti oldukça hassastır ve kolayca kanar. Hamilelik sırasında kadınların dişetlerinde oluşan bu duruma hamilelik gingivitisi denir. Hamilelik gingivitisi genellikle hamileliğin 2. ayında başlayıp 8. ayında en üst seviyeye çıkar, doğumdan sonra kendiliğinden iyileşir.

AĞIZ BAKIMI

Hamileliğin ilk aylarında görülen kusmalar, değişen beslenme alışkanlıkları ve hormonal değişimlerin etkisiyle dişetlerinde hassasiyet ve kanama olabilir. Kanama nedeniyle anne adayları diş fırçalamayı bırakmamalıdır. Dişeti iltihabı dişlerin ve dişetlerinin etkin bakımı ve temizlenmesi ile önlenebilir. Her gün en az 2 kez, mümkün olan durumlarda her yemekten sonra, dişler fırçalanmalıdır. Diş araları diş ipi ile temizlenmelidir. Diş hekiminin önerisi olmadığı sürece ağız gargarası kullanılmamalıdır.

DİŞ TEDAVİSİ

Hamilelikte kontrol amacıyla düzenli olarak diş hekimine gitmek gerekir. Özel durumlarda Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı'ndan onay alınarak işlem yapılmasına karar verilebilir. Ancak seanslar mümkün olduğunca kısa tutulur. Ertelenebilecek işlemler doğumdan sonraya bırakılır.

Hamilelik 3 dönemde incelenir:

1.trimester (0–3 aylık dönem); Bu dönem hamileliğin en hassas olduğu dönemdir. Acil tedaviler dışında işlem yapılmamalıdır.

2.trimester (3–6 aylık dönem); Hamilelik sonuna kadar ertelenmesi uygun olmayan işlemlerin yapılması için en uygun

dönemdir.

3.trimester (6-9 aylık dönem); Bu dönemde bebek anne karnında oldukça büyümüştür ve doğum yaklaşmaktadır. İlk 3

aylık dönemde olduğu gibi acil tedaviler dışında herhangi bir uygulama yapılmamalıdır.

Hamilelerde Röntgen Çekimi: Zorunlu hallerde kadın doğum uzmanından onay alındıktan sonra anne adayına kurşun önlük

giydirilerek röntgen çekilebilir.

BESLENME

Hamilelikte iyi beslenme annenin olduğu kadar doğacak bebeğin de diş sağlığını olumlu yönde etkileyecektir. Bebeğin diş gelişimi hamileliğin ikinci ayından itibaren başlar. Sağlıklı diş gelişimi için kalsiyum, fosfor ve vitamince zengin besinler yeterince alınmalıdır. Anne adayları hamileliğin ilk ayından itibaren abur cubur yiyeceklerden kaçınmalıdırlar. Ağız içinden uzaklaştırılmayan tüm besin artıkları, dişler üzerinde birikerek çürük oluşumunu hızlandırır.

Anne Adayları;

Doğacak bebeğinizin sağlıklı olmasında en büyük sorumluluğun sizde olduğunu unutmayın!

“Her bebek anneye 1 diş kaybettirir” düşüncesi yaygın bir inanıştır ancak doğru değildir!

Diş ve diş eti hastalıkları erken doğum ve düşük doğum ağırlıklı bebek olma riskini artırır. Bu nedenler hamileler ağız bakımlarına ve beslenmelerine daha çok dikkat etmelidir.